Logo Genealogie in Limburg

Lezing 'Limburgse Landverhuizers naar Noord-Amerika in de 19e eeuw;

 

Op maandag 10 oktober houdt Irma Lommen - Salden een lezing over 'Limburgse Landverhuizers naar Noord-Amerika in de 19e eeuw'.

Deze lezing vindt plaats in samenwerking met de Sectie Genealogie van het LGOG en de NGV, afdeling Zuid-Limburg.

 

Spreker:

Irma Lommen-Salden houdt zich sinds vele jaren bezig met de lotgevallen van de emigranten die in de 19e eeuw naar Noord-Amerika vertrokken. Voor haar boek ‘Landverhuizers uit de Westelijke Mijnstreek 1850-1900 ontving zeer terecht begin van dit jaar de Limburgse Genealogische Prijs.

 

 

Onderwerp:

In de jaren 60 van de 19e eeuw hebben vele Limburgers hun vaderland verlaten om een beter bestaan te vinden in Noord-Amerika. Toen in 1862 de Home-Stead Act werd afgekondigd was dat voor velen de reden om de grote stap te wagen. In deze wet werd aan emigranten die hoofd van een gezin waren, dan wel 21 jaar of ouder, een gratis stuk land toegezegd ter grootte van 160 acres (ong. 64 ha.). Dit onder de voorwaarde dat men Amerikaans staatsburger werd en het land 5 jaren onafgebroken bewerkte. Na die tijd zou het land op hun naam worden overgeschreven tegen betaling van 10 dollar aan onkosten. Dit leidde tot een piek in de emigratiegolf in 1863.

Het wel en wee van deze Landverhuizers houd Irma nu al bijna 20 jaar bezig en heeft geresulteerd in een boekwerk; ‘Landverhuizers uit de Westelijke Mijnstreek 1850-1900’ uitgegeven in de serie Monografieën uit het land van Sittard, 2009.

De lezing zal bestaan uit twee delen. Voor de pauze komt o.a. aan de orde: het hoe en waarom men emigreerde; de reis en welke gegevens van deze landverhuizers nog te vinden zijn. Na de pauze zal er worden ingegaan op de lotgevallen van enkele emigrantenfamilies uit o.a. Sittard, Geleen, Limbricht, Einighausen, Guttecoven, Obbicht, Grevenbicht, Born, Buchten, Nieuwstadt en nog veel meer.

 

Adres: Oranjehotel, Rijksweg-Zuid 23, 6131AK Sittard

Aanvang: 19:30 uur, zaal open 19:00 uur

Lees hier meer.

 

 

Comments