Logo Genealogie in Limburg

Een bijzondere gebeurtenis

Op 20 juli 1789 werd te St. Martens Voeren gedoopt, Arnoldus, de zoon van Jacobus Nijssen en Agnes Stoelmans, getuigen waren Fredericus Cremers en Anna Maria Jacobs namens Maria Pentecostes Aussems. De pastoor geeft aan dat Arnoldus geboren was in het gehucht Veurs. Tot zo ver, behalve dan de bijzondere tweede naam van de laatste getuige (die waarschijnlijk geboren is met pinksteren), niets bijzonders.

Echter onder de doop staat in het Frans wel een heel bijzondere toevoeging:

Het kind was geboren met 2 afzonderlijke lichamen, en slechts 1 hoofd. Met 4 benen en 4 armen, en beide lichamen waren mannelijk. Verder een beschrijving van hoe de 2 lichamen met elkaar vergroeid waren.
Wat ik zeer opmerkelijk vind, is dat het kind blijkbaar levend geboren werd. Sterker nog, het zou nog 2 maanden leven, en stierf op 20 september van hetzelfde jaar.

dood 1789

Dit lezende, bedacht ik me dat dit voor de moeder toch wel een heel moeilijke bevalling geweest moet zijn. Mijn vermoeden was dan ook dat de moeder vrij kort na de bevalling (er zal zeker geen keizersnede aan te pas gekomen zijn), moet zijn overleden. Echter het overlijden kon ik niet direct vinden.
Verder kijkend kwam ik er tot mijn verbazing achter dat Agnes Stoelmans een goed jaar later alweer bevallen was van een zoon. Ook Arnoldus geheten, die op 3 oktober 1790 werd gedoopt te St Martens Voeren.

doop 1790

Een extra vraag die bij me opkomt is, hoe zou de destijds zeer bijgelovige gemeenschap hiermee om gegaan zijn. Helaas heb ik daar (nog) niets over kunnen achterhalen.

Comments2

Jos Nijssen (niet gecontroleerd)

1 jaar 5 maanden geleden

Wat een bizar verhaal!

Ik ben zelf een directe nazaat van Jacobus Nijssen (6e generatie). De eerste Arnoldus werd geboren op 30 januari 1786 en overleed op 3 april 1786. Hij werd dus ook maar 2 maanden oud. Agnes Stoelman overleed pas op 27 juni 1818 in Vaals. Maria Pentecostes Aussems was de oma van Arnoldus en Moeder van Jacob geboren in Mheer in 1729. Ben benieuwd of er nog meer te vinden is over deze bijzondere geboorte!

Eugene Dubois

1 jaar 5 maanden geleden

Als antwoord op door Jos Nijssen (niet gecontroleerd)

Hallo Jos,

Heel interessante toevoeging! Ik heb je email adres uit je reactie verwijderd, aangezien dat waarschijnlijk alleen een helenboel spam voor je gaat opleveren.

 

Eugene Dubois