Logo Genealogie in Limburg

RHCL nieuwe scans notariële archieven online

Hoewel officieel nog niet aangekondigd, is een belangrijk deel van de notariele archieven bij het Regionaal Historisch Centrum voor Limburg (RHCL) online verschenen, en te raadplegen zonder de deur uit te hoeven gaan.

Van code "09.001   Notariële archieven van notarissen berustende in het (voormalig) Rijksarchief in Limburg te Maastricht" staan momenteel de scans van de akten van notarissen met standplaats alfabetisch t/m Haelen online.
Notariële archieven kunnen voor genealogen en historici heel belangrijke en interessante bronnen zijn. Je kunt er van alles in vinden, testamenten, overdrachten onroerend goed, huwelijkse voorwaarden, boedelbeschrijvingen, schuldbekentenissen en nog veel meer. Vaak krijg je via deze bronnen ook een kijkje in het dagelijks leven van een van je voorouders.

Beswaert met een vrouw en ses klene onnosele kinderen

tekst uit document

Zo ook in het leven van mijn voorouder Mathias Nelissen, gehuwd met Johanna Massing. Mathias was voor zover ik tot nu toe heb kunnen achterhalen het enige kind van Arnold (Ernen) Nelissen en Maria Mullenarts.
Zijn moeder huwde nadat zijn vader stierf met Philip Cremers. Wanneer Mathias zelf een gezin heeft, krijgt hij onenigheid met zijn moeder over het deel dat zij bezit, afkomstig van zijn vaders kant. Hij voert een proces voor de schout en schepenen van Margraten om een huis.
Uiteindelijk komen ze wel met elkaar overeen, en Mathias zal een huis afkomstig van zijn vaders kant ontvangen.

Vooral de tekst die in de acte gebruikt wordt vind ik heel interessant. Zoals hierboven al genoemd: "beswaert met een vrouw en ses klene onnosele kinderen" en "in cas van geene subsistentie van sijne voors moder soude moeten op straten blijven het geene t eene mael soude strijden tegens eene moederlijke affectie."

Dit geeft een heel ander beeld dan de koude geboorte, huwelijks en overlijdens data die we vaak in genealogiën tegen komen.

Dus notariële archieven, maak er vooral gebruik van!

p.s. de betreffende akte is te vinden bij RHCL op not. Arch 09.001 nr 442, scan 84/85

 

Comments