Een Limburgse primeur! Het digitale Genealogische en Historische geheugen van Venray

Digitaal Genealogisch archief Venray en Weekbladen digitaal

Velen zijn geïnteresseerd in de geschiedenis van hun familie (= genealogie). Het Gemeentearchief Venray heeft tal van bronnen die u kunnen helpen om uw eigen stamboom te maken. De belangrijkste persoonsgegevens zullen beschikbaar komen via de website van RooyNet.

Op dit moment kunnen de volgende bronnen voor genealogisch onderzoek geraadpleegd worden:

Burgerlijke stand van de gemeente Venray

Geboorteakten, 1798-1902

Huwelijksakten, 1798-1927

Overlijdensakten, 1798-1952Burgerlijke stand van de gemeente Oirlo

Geboorte-, huwelijks- en overlijdensakten, 1798-1800

U kunt nu thuis vanachter uw PC of laptop de scans van de akten van de burgerlijke stand inzien.

In 2010 zullen de volgende bestanden op de website worden gepubliceerd: de doop-, trouw- en begraafboeken van de parochies van Venray (tot 1798) en de burgerlijke stand van de gemeenten Meerlo en Wanssum.

Ga voor het digitaal raadplegen van het Genealogisch Archief Venray naar:

http://www.rooynet.nl/index.php?option=com_genealogie&Itemid=189Digitale Krantenarchief - Peel en Maas


Digitaal archief Weekblad Peel en Maas Venray e.o.Vanaf 1880 verschijnt er in Venray een weekblad, de Venrayse Courant, Nieuws- & advertentieblad. In 1881 wijzigt de naam in Maas en Peel. Vandaag de dag kennen wij de weekkrant als Peel en Maas, de naam die de krant kreeg in 1887 toen de krant eigendom werd van de familie van den Munckhof. De uitgave van het blad is tot op de dag van vandaag in handen van de familie Van den Munckhof.

Op deze website van vindt u de jaargangen van Peel en Maas van 1880 tot 2005. Uit de periode 1880-1917 ontbreken de jaargangen 1881-1887, 1892, 1894, 1913 en 1915. Van de wel bewaard gebleven jaargangen uit deze periode ontbreken vaak nummers. In de periode 1944-september 1945 is Peel en Maas niet verschenen.
Dit digitale krantenarchief is mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van de stichting CAI.

Ga voor het digitaal raadplegen van de weekbladen naar:


http://venray.courant.nu/

Oplevering website RooyNet met digitalisering Weekblad Peel en Maas en genealogische bronnen van de gemeente Venray.


Vrijdag 27 november 2009 was een belangrijke dag voor RooyNet met de definitieve oplevering van de website www.rooynet.nl. De oplevering vond plaats in Kunstencentrum Jerusalem te Venray. Na een welkomstwoord van de voorzitter van de Stuurgroep RooyNet, Arnoud Bruijns, gaf Peel en Maas-uitgever Christ van den Munckhof een korte historische terugblik over het reilen en zeilen van het weekblad. Vervolgens was het woord aan Wil van Ham van de Stichting CAI Venray. Hij gaf
uitleg over de bekabeling van de gemeente, de nieuwe technologieën die hun intrede deden en de verkoop van het kabelnet aan Essent. Met de opbrengst werden tal van ictprojecten gesubsidieerd, waaronder RooyNet. Wethouder Twan Jansen sprak zijn waardering uit voor de inzet van zo velen voor de realisering van de website, die nu verrijkt werd met het genealogisch archief en het Weekblad Peel en Maas archief. Het gebruik daarvan werd in een gezamenlijke inspanning geactiveerd door de wethouder, Christ van den Munckhof en Wil van Ham.

Na een uitgebreide uitleg van projectleider Marcel van Eeuwijk over onder meer het gebruik van de zoekfunctie, kon gemeentearchivaris Paul van Meegeren met gepaste trots meedelen dat RooyNet met het digitale genealogisch archief een Limburgse primeur beleefde. Hij roemde daarbij twee vrijwilligers van het Gemeentearchief die de digitalisering hadden mogelijk gemaakt door liefst 39.000 afbeeldingen te scannen en te koppelen. Namens het Historisch Platform deed Pol Hustings hetzelfde met de vrijwilligers van de digi-groep. In de persoon van vrijwilliger Harrie Zegers werden symbolisch alle vrijwilligers in het zonnetje gezet.

Voor meer informatie ga naar de weblink:

http://www.ngv.nl/Nieuws/homepage.php?action=listitem&ident=681&site=NG…