Logo Genealogie in Limburg

Rijckheyt

Het Stadsarchief Heerlen, sinds 1924 gemeentearchief van Heerlen, is met ingang van april 2006 Rijckheyt geworden. Zij is het gemeentearchief voor Brunssum, Heerlen, Nuth, Simpelveld, Voerendaal en Gulpen-Wittem.
Dit is geen nieuwe website, ze bestaat alweer een paar jaar, maar doet toch nog heel modern aan. De website wordt regelmatig bijgewerkt. Nieuwe artikelen verschijnen regelmatig op de voorpagina. 

Wat heeft deze website een genealoog te bieden?

Er is een grote afbeeldingen (foto) database, waar ca 20.000 foto's te doorzoeken zijn. Hier zijn ook grotere foto's te downloaden. Er staat ook geen zichtbaar watermerk over de foto's, zodat deze heel goed in uw (internet) publicatie te gebruiken zijn. Natuurlijk dient u dan wel de bron te vermelden.

Verder zijn er bijna 91.000 bidprentjes te doorzoeken op achternaam, voornaam, geboorteplaats, plaats overlijden etc. Jammer dat hierbij de namen van partners niet vermeld worden. Ook zijn hiervan helaas geen scans beschikbaar. Daarvoor zult u toch echt het archief moeten bezoeken.

Verder is er natuurlijk een inventaris op de archieven. Aangegeven is ook dat een aantal zaleken gedigitaliseerd zijn. Helaas gebruikt men hier dezelfde onlogische interface die ook andere archiven gebruiken. Een onderzoek naar een gebruiksvriendelijke interface zou hierbij dan ook zeker op zijn plaats zijn. (Misschien dat een aantal archieven dit eens gezamelijk kunnen oppakken.) De gegevens die men te bieden heeft zijn schitterend, maar om de weg erheen te vinden moet je je wel in allerlei (in mijn ogen onlogische) bochten wringen. Voor ons heel interessant is op deze website de inleiding stamboomonderzoek.

Comments