Logo Genealogie in Limburg

Interesse in genetische genealogie? Lees "Mijn Europese Familie"

Mijn Europese Familie / Karin Bojs

Via onderzoek in ons eigen persoonlijke biologische archief (DNA) kunnen we sporen van onze voorouders terugvinden die terug gaan tot het begin van de mensheid.

Zelf heb ik een aantal onderzoeken laten verrichten naar mijn ydna. Hiermee kan het spoor in de mannelijke lijn terug gevolgd worden. Dit alles opent een heel nieuwe wereld, waarin generaties eeuwen worden, en eeuwen millennia. 

Over dit onderzoek schreef Karin Bojs een zeer interessant boek. De schrijfster was jarenlang wetenschappelijk redacteur bij Dagens Nyheter, de grootste krant van Zweden. Verder is ze eredoctor aan de universiteit van Stockholm, en heeft ze prijzen voor haar werk gekregen. o.a. van de Koninklijke Akademie van Technische Wetenschappen. Ze heeft haar sporen dus wel verdiend.

Het boek behandelt de historie van de moderne mens in Europa, vanaf ongeveer 54.000 jaar geleden, toen de moderne mens uit Afrika kwam en de Neanderthalers ontmoette. (Waarvan nu nog sporen in ons DNA te vinden zijn.)

Daarna worden de diverse immigratiestromen die Europa gekend heeft behandeld. Eerst de Jagers/Verzamelaars, daarna de Boeren, en als laatste de Indo-Europeanen, die een groot deel van de huidige Europese talen met zich mee brachten. Van al deze immigranten zijn sparen in het DNA van de huidige Europeanen terug te vinden. De auteur doet dit alles aan de hand van haar eigen DNA, en het DNA van haar familieleden. Zelfs routes die haar voorouders hierbij afgelegd moeten hebben kunnen bepaald worden. De auteur doet dit op een zeer leesbare en duidelijke manier. Terloops worden alle mogelijkheden van DNA onderzoek beschreven en hoe ze deze gebruikt heeft.

Ook wordt in het boek het reguliere papieren pad naar de historie beschreven, en onderzocht hoe dit past binnen de gevonden resultaten via DNA.

Al bij al een zeer interessant en leesbaar boek, dat ik zeer zeker kan aanbevelen aan iedereen die een beetje meer diepgaande interesse heeft in genetische genealogie.

 

 

Comments2

Ruud Smit (niet gecontroleerd)

5 jaren 2 maanden geleden

Kon geen gebruikers account aanmaken kreeg error wiki

Helena la Haije & Johannes Gies geboren ong, 1768, fulda, Hessen
Ouders Johannes Gies en Johanna Eva Duisser