Logo Genealogie in Limburg

Jaarboek HISTORIEK 2012 (uitgave vereniging historie Schinnen)

Ook dit jaar hebben we weer verschillende historische wetenswaardigheden en feiten voor u klaar gezet. Met o.a. een beschrijving van de leen- en laathoven rond de kerk in Schinnen. Wie waren de bewoners van Krekelberg, het leen “Achter de Kerck” enz. tot aan de Schatsberg in Oirsbeek toe.

Verder het verhaal van een wegkruis aan een Lindeboom te Puth. Wie waren er betrokken bij de (in)wijding van de kerk te Puth. Hoe kwam een grafmonument uit 1639 eindelijk weer terug in de kerk van Oirsbeek. Ook een uitgebreid verhaal over Schinnen en omgeving tijdens de Oostenrijkse bezetting in de 18e eeuw.

Welke legereenheden waren in Schinnen gelegerd, hoe was de rechtspraak waarvan in Schinnen en omstreken velen zogenaamde “bokkenrijders” het slachtoffer werden. De foltermethoden een uiteindelijk vaak de dood aan of nabij de galg.

Tyfus epidemieen in onze contreien kosten vele mensenlevens en verder nog wat nieuwsfeiten uit vroeger eeuwen. alles bij elkaar een uitgebreide kijk op de geschiedenis van onze voorvaderen. Waar we nu nog alleen met een romantisch oog naar terugkijken, terwijl het vaak kommer en kwel was in onze omgeving.

Het boek is voor 13,00 euro te koop bij drukkerij/uitgeverij van Breugoffset, Provincialeweg Zuid 22 te Oirsbeek en iedere dinsdagavond van 20.00 – 22.00 u. af te halen bij het verenigingslokaal, Burg Pijlsstraat 1A te Schinnen.

Comments