Logo Genealogie in Limburg

De uitdaging voor genealogische thuiswerkers

Het overkomt ons allemaal wel eens...Het archief waar we moeten zijn voor ons onderzoek is onbereikbaar…. Dit kan komen door de grote afstand, we hebben alleen buiten de openingstijden de gelegenheid om eraan te werken, of misschien hebben we wel een handicap waardoor reizen vrijwel onmogelijk is.

Verder kan het natuurlijk ook gewoon zo zijn dat al dat reizen veel te kostbaar is.

Onderzoek via het internet kan dan een heel goede hulp zijn. Op internet is heel veel te vinden. Een groot obstakel is echter het feit dat genealogische gegevens op internet vaak niet te controleren zijn. Er zijn wel genealogieën te vinden met goede bronvermeldingen, maar die zijn wel heel dun gezaaid.

Ook is het moeilijk de bronverwijzingen te controleren indien je niet direct aan de bronnen kan komen.

Wie gegevens van internet kopieert komt dan ook al gauw terecht in een mijnenveld van verzonnen relaties, veronderstelde juistheden en plagiaat.

Om degelijk onderzoek te doen dien je absoluut gebruik te maken van bronnen.
Hoe kunnen we dan toch deugdelijk onderzoek doen via het internet?
Gelukkig komen er steeds meer scans van bronnen gratis beschikbaar op internet.

Dit zijn natuurlijk niet de echte bronnen, het voelt en ruikt niet als de bron, maar scans zijn wel het dichtst dat we bij een bron kunnen komen.

Het grote voordeel van deze scans is, dat je ze overal in je eigen tijd kunt benaderen, en je kunt deze downloaden om later nog eens rustig te bekijken.

Scans hebben net zoals de echte bronnen echter ook een aantal nadelen.
Vaak is er geen index, en ermee werken is zeer arbeidsintensief. Soms zijn de scans ook niet al te leesbaar…. Doordat het een slechte scan is, of gewoon doordat het handschrift heel onduidelijk is. Of misschien zijn we paleografie het niet al te goed onderlegd. Gelukkig is er voor dit laatste nu ook hulp online te vinden via de prachtige website watstaatdaer.nl.

Online genealogie 2.0

Ik zou met jullie willen komen tot een discussie over de online genealogie 2.0.

Deze zou volgens mij aan de volgende voorwaarden moeten voldoen:

  • Heel duidelijke standaard weergegeven bronvermeldingen.

  • De bronvermeldingen hebben een directe permanente link naar een scan van de bron. Daardoor is het voor iedereen direct controleerbaar.

  • Weergegeven volgens algemeen geldende standaarden. Geen zelf verzonnen nummeringen etc. Daardoor wordt het geheel voor eenieder veel leesbaarder en begrijpelijker.

Natuurlijk zijn bronnen ook voor interpretatie vatbaar, echter dan is het mogelijk om hierover een online discussie te voeren. Het zou helemaal mooi zijn, indien de bron zelf de mogelijkheid zou bieden een verwijzing naar de betreffende genealogie vast te leggen. Daardoor zou je wanneer je een bron bekijkt ook meteen kunnen nagaan hoe anderen dit geïnterpreteerd hebben.

Op genwiki zal ik binnenkort een korte op deze manier gemaakte stamboom plaatsen. Het maken van een dergelijke genealogie zal een hele klus zijn, echter op deze manier wordt het wel controleerbare kwaliteit.

Welke bronnen zijn er inmiddels voor onderzoek in Limburg?

Hier ga ik een lijst van aanmaken, om thuisgenealogen op weg te helpen.

Uiteraard is deze lijst niet compleet, en ik wil jullie dan ook vragen hier jullie bijdrage aan te leveren.

In een volgend artikel zal ik ingaan op hoe ik mijn digitale genealogische gegevens opgeslagen heb. Ook daarbij hoop ik op inbreng en ideeën van jullie.


 

Comments