Logo Genealogie in Limburg

Brand gemeentehuis Voerendaal. Hoe zit het met de archieven?

Afgelopen week is het gemeentehuis van Voerendaal vrijwel helemaal afgebrand. Dat is natuurlijk een verschrikkelijke gebeurtenis, maar hoe staat het eigenlijk met de archieven?

Allereerst, een geluk bij een ongeluk, in 2006 heeft men de historische archieven van de gemeente Voerendaal (1800 - 1981) en de voormalige gemeente Klimmen (1800 - 1981) overgebracht naar het Stadsarchief Heerlen. (nu Rijckheyt ). Wat was dus nog aanwezig?
In feite alle stukken van 1982 tot heden. 

In eerste instantie waren de berichten daarover niet zo heel gunstig: Alle papieren dossiers zouden verloren zijn gegaan. Van de digitale dossiers zou een kopie bewaard zijn gebleven.

Later werd dit enigszins genuanceerd door Ingmar Koch, medewerker van de provinciale archiefinspectie in Noord-Brabant en Limburg. Hij schreef hierover onder andere in zijn blog:Op dit moment is nog altijd onduidelijk hoe het is met de archieven die zich bevinden in de archiefruimte onder het gebouw dat nu is afgebrand. Dit zijn dus voornamelijk dossiers uit de periode 1982 tot nu: grote hoeveelheden op termijn te vernietigen dossiers, circa 100 meter te bewaren archief, een collectie (kadastrale) kaarten en luchtkartografische kaarten, de registers van de Burgerlijke Stand en de persoonskaarten van de bevolkingsadministratie.

Al snel bleek dat de archiefdeur de brand weliswaar doorstaan had, maar dat door de warmte de rubberen afdichting het begeven had. De archiefruimte was dan ook volledig onder water gelopen.

Geert Luyks heeft een aantal foto's van de ravage in de archiefruimte op internet geplaatst.

Natte archiefstukken, zijn die verloren?

Nee, dat blijkt op zich nogal mee te vallen, beweert Ingmar Kock op zijn twitter-pagina. Deze papieren dienen wel meteen de vriescel in te gaan. 

Ingmar heeft ook nog een filmpje op youtube geplaatst, van het leegruimen van het archief.

Comments