Wie spreekt het Limburgs dialect?

Wim de Goede
afbeelding van Wim de Goede
Wie spreekt het Limburgs dialect?

Mijn voorvader Hermanus Goijden/Goeden die op 28 febr 1696 te Heel huwde met Petronella Geerlinckx kwam vermoedelijk uit Duitsland. Zijn achternaam werd in de DTB en Gichten als volgt genoteerd: Goijde(n),Goede(n),Gouden,Goode,Goijen,Goden. Aanvankelijk overheerste de notatie Goijde(n), maar al vrij snel werd het overwegend Goede(n). Ik denk dat Hermanus uit Duitsland kwam (omgeving Trier) dan wel uit Mönchen-Gladbach-regio of Kleve regio. Er zal dan ook een verband zijn met de naam Göden, Goedden of Guden.
Mijn onderzoek richt zich nu op de betekenis, herkomst en ontwikkeling van deze naam. In dit verband vraag ik me af hoe nu de namen Goijde(n),Goede(n) ,Gouden, Goode, Goijen, Goden in het Midden-Limburgse dan wel Zuid-Limburgse dialect worden uitgesproken. Is er iemand die dat fonetisch kan uitschrijven?

Anoniem
Goeaje

 Waarschijnlijk is het Nederlandse "gooien" vertaald naar het Limburgse "goeaje", in verleden tijd "goeajdje". Meer over deze werkwoordsvorm is te vinden op: http://nl.wiktionary.org/wiki/goeaje

De uitspraak van "Limburgse" klanken is hier beschreven: http://www.opgenort.nl/limburgs.html


Mvg,
J. Hendrix